جایی که ادامه واریز اقساط ۴۰ میلیونی برای مسکن ملی با حقوق ۱۵ میلیونی کارگری و زمان نامعلوم تحویل خانهها ممکن نیست دلالان وارد شدهاند تا مسکن ملی را هم دوباره کالای سرمایهای کنند.
به گزارش حدید نیوز، طرح نهضت ملی مسکن بهمنظور خانهدار کردن ۴ میلیون نفر از اقشار متوسط و کمدرآمد در دولت سیزدهم آغاز شده و در ۴ سال گذشته خانوادههای بسیاری به این پروژه چشم دوختهاند تا مسکنی مثل مسکن مهر برایشان فراهم شود.
بنابراعلام انجمن انبوهسازان ساخت یک واحد ۷۵ متری نهضت ملی مسکن برای متقاضی بالای ۱.۳ میلیارد تومان هزینه دارد که از این هزینه ۵۵۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی است و مابقی را باید متقاضی تأمین کند، بازپرداخت اقساط هم بعد از تحویل خانه آغاز میشود. هر چه تحویل واحدها به تاخیر افتد، قیمت تمام شده بالاتر میرود و مابهالتفاوت قیمت باید توسط متقاضی پرداخت شود.
بسیاری از متقاضیان نهضت ملی جزو اقشار کمدرآمد و دهکهای پایین هستند و تامین آورده نقدی (حداقل هر ۳ ماه ۴۰ میلیون تومان) برای صاحبخانه شدن برای بسیاری از متقاضیان سنگین بوده است؛ برخی از آنها با فروش خودرو، طلا و تسهیلات بانکی اقساط خود را واریز کنند.
ادامه اقساط ۴۰ میلیونی با حقوق ۱۵ میلیونی ممکن نیست
اکنون با تاخیر در تحویل واحد، فشار افزایش دفعات پرداخت آورده در کنار دیگر هزینههای زندگی، فشار اقتصادی بر آنها را مضاعف کرده است.
وقتی امسال دریافتی یک نیروی کارگری حدود ۱۵ میلیون تومان است با مجموع حقوق ۴۵ میلیون تومانی در ۳ ماه، چطور همزمان ۴۰ میلیون برای مسکن واریز کند؟ در نتیجه دنبال راهی میگردند که حداقل پولی که تاکنون واریز کردهاند را خارج کنند.
برخی پروژهها فقط طولانی نشده، بلکه درگیر چالشهای ناخواسته و متوقف شده است و متقاضیان را از چند سال صبر برای حل مشکل و درگیریهای متعدد خسته کرده است. آنها از شرایطی برای خروج از این دردسر استقبال میکنند.
دلالان وارد میشوند
در این شرایط دلالها وارد بازار مسکنهای نساخته ملی میشود باوجود اینکه وزارت راه و شهرسازی بارها ممنوعیت خرید و فروش مسکن در این طرح تاکید کرده است.
واسطهها از وضعیت بحرانی متقاضیان استفاده میکنند و امتیاز واحدها را بین افراد مستاصل و افراد تازهنفس جابهجا میکنند و حق دلالی میگیرند. یا واحدها را برای خودشان نگه میدارند و در درازمدت به واحدهای ساخته میرسند.
در معامله امتیاز واحدهای نهضت ملی مسکن، مشتری دیگر توان ادامه پرداخت در طرح را ندارد و خریدار امروز نمیتواند با پول خود خانه کامل خریداری کند و پساندازش به اندازه خرید امتیاز مسکن است و به مسکن به عنوان سرمایهگذاری بلندمدت نگاه میکند.
مسکن ملی هم دوباره کالای سرمایهای میشود
این وضعیت به ضرر مردم است. یکی از اهداف طرح خانهدار کردن اقشار کم درآمد بود. اگر افراد دارای تمکن مالی اقدام به خرید این منازل کنند تا بعدا به سوددهی کنند، اهداف این طرح محقق نخواهد شد.
همچنین ورود دلالان کیفیت ساخت و ساز را کاهش میدهد، زیرا دلال به دنبال سود است.
علاوه بر این، اسناد جعلی یا فروشهای غیرقانونی در آینده، بروز دعواهای حقوقی بین خریداران و فروشندگان را محتمل میکند.
عدم موفقیت و رسیدن به نتیجه در این طرح احتمالا باعث خواهد شد که در آینده طرحهای مشابه و مفید دیگر با استقبال کمتری مواجه شوند./ فارس