رسانههای اسرائیلی این روزها با گزارشهایی صریح از «شکست استراتژیک» در جنگ غزه، بنبست سیاسی تلآویو را در کانون توجه قرار میدهند و در فضایی آکنده از انتقاد و افشاگری، تیغ انتقادات را به سوی نتانیاهو نشانه میروند.
روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آحرونوت» در یادداشتی تند و انتقادی، بحران اخلاقی، سیاسی و رسانهای اسرائیل را در پی سیاست گرسنگی در نوار غزه به چالش کشید.در این یادداشت آمده است: «تصویری که جهان، امروز میبیند، فقط تصویر کودک گرسنهای است که هیچ منطقی نمیتواند آن را توضیح دهد». این روزنامه تأکید کرد که مشکل اصلی نه در رسانههاست، نه در قدرت تبلیغاتی اسرائیل، بلکه در واقعیتی است که نمیتوان با هیچ توجیهی آن را پوشاند.
نویسنده در ادامه از عدم وجود اهداف مشخص در جنگ، شکست اسرائیل در آزادی گروگانها، نابودی حماس و حتی تضمین امنیت شهروندان جنوبی خود نوشت و هشدار داد که ادامهدار بودن جنگ، با پیامدهای فاجعهبار برای همه طرفها همراه خواهد بود.
بنا بر این یادداشت، «تشکیل کمیتههای تحقیق، آوردن کارشناسان رسانه، یا بهرهگیری از چهرههای مشهور، هیچیک این حقیقت بنیادین را تغییر نمیدهد: اسرائیل جنگی را پیش میبرد که هدفی روشن ندارد و پیامدهای فاجعهبار آن دامنگیر همه شده؛ از گروگانها گرفته تا سربازان و آن دسته از ساکنان غزه که به حماس ربطی ندارند».نویسنده بر این باور است که «تغییر نگاه جهان به اسرائیل ، نیازمند واقعیتی تازه است نه تبلیغات تازه».
در یادداشتی دیگر از «یدیعوت آحرونوت»، گادی عازرا تحلیلگر اسرائیلی، این جنگ را بیسابقه در تاریخ معاصر توصیف کرده و مینویسد: «کمکهای انساندوستانهای که اسرائیل ارائه میدهد، و قرار بود اعتبار بینالمللی آن را تقویت کند،به عاملی برای تضعیف مشروعیتش تبدیل شدهاست».
او ادامه میدهد: «برنامهریزی ضعیف و نبود هماهنگی در مدیریت کمکها و تبدیل مراکز توزیع به محل بینظمی و درگیری، باعث شده جایگاه اسرائیل در برابر جهان بهبود نیابد بلکه تضعیف شود». همچنین یادآوری میکند: «گرسنگی، بهگفته اهداف توسعه پایدار سازمان ملل، پس از فقر، یکی از مهمترین محرکهای اخلاقی در وجدان جهانیان است.
بهجای آنکه اسرائیل از طریق این کمکها چهرهای انساندوستانه بهنمایش بگذارد، تصویر معکوسی شکل گرفته است؛ بهویژه با تکرار صحنههای هجوم مردم به جعبههای غذا، هرجومرج، و مرگ غیرنظامیان در مراکز توزیع کمکها». در پایان، عازرا تأکید میکند: «بحران اصلی، فقدان چشمانداز و نبود استراتژی خروج از جنگ است؛ اسرائیل وارد جنگی شده که مقصدی ندارد».
در ادامه انتقادهای منتشرشده در رسانههای عبری، عکیفا لام دیگر تحلیلگر اسرائیلی تاکید میکند که اسرائیل با شکست استراتژیک مواجه است؛ زیرا تاکنون هیچیک از اهداف اعلامشدهاش محقق نشده؛ نه آزادی گروگانها، نه فروپاشی و نابودی حماس و نه تأمین امنیت ساکنان جنوب.لام هشدار میدهد که «فشار نظامی منجر به آزادی گروگانها نمیشود، بلکه به مرگ آنها میانجامد»، درحالیکه اسرائیل در حال عقبنشینی و صرفنظر از مواضع پیشین خود است و همزمان تسلط میدانی و لجستیکی حماس افزایش یافته است.
او همچنین مینویسد که تصاویر منتشرشده از غزه؛ کودکان گرسنه، خانوادههای آواره، و ویرانی فراگیر، تأثیری جهانی دارند که اسرائیل قادر به کنترل آن نیست. چرا که تمرکز روایتها دیگر بر این نیست که چه کسی جنگ را آغاز کرده، بلکه بر این است که چه کسی باعث استمرار آن است.
از دیدگاه او، «روایت اسرائیل دیگر برای جهان قانعکننده نیست؛ افکار عمومی به زمینهها، ائتلافها، قوانین داخلی یا پیچیدگی مذاکرات توجهی ندارند. حداقل چیزی که جهانیان میبینند؛ عکس کودکی گرسنه است که در صفحه نخست روزنامه دیلی اکسپرس منتشر میشود».
روزنامهنگاران اسرائیلی هشدار میدهند که «همدردی، استراتژی نیست» و نادیده گرفتن واقعیتهای موجود در میدان، چه از سوی رهبران اسرائیل و چه از طرف هوادارانشان، تنها به تشدید فروپاشی اخلاقی و سیاسی منجر خواهد شد. آنها خواستار توقف فوری جنگ هستند و تأکید دارند که باید راهحلهایی واقعی برای نجات باقیمانده مشروعیت ازدسترفته اسرائیل پیدا شود. http://hadidnews.com/vdchqznk.23nzmdftt2.html