برنامه «میانجی»، از رادیو صبا در چهارمین جشنواره بین المللی برنامههای رادیویی پژواک، نشان فردوسی را دربافت کرد. پاسداشت زبان فارسی موضوع این برنامه است.
انسیه شمس الهی تهیه کننده برنامه «میانجی»، با حضور در شبکه خبر، در بخشی از سخنانش، درباره ایده ساخت این برنامه گفت: با هجمهای که ایجاد شده بود علیه زبان فارسی به بهانه حمایت از زبانهای محلی ایران، انگیزه ای شد برای ساخت این برنامه، و با جستوجو در فضای مجازی و هشتک «من و فارسی»، و واکنشهای که این هشتک داشت، این برنامه را تولید کردم.
وی درباره رویکرد این برنامه به موضوع پاسداشت زبان فارسی گفت: وجه میانجی بودن زبان فارسی بین همه اقوام، اینکه زبان فارسی، زبانی که الان داریم صحبت میکنیم و ارتباط برقرار میکنند اقوام مختلف مردم ایران، از کی شکل گرفته و چگونه انتخاب شده است به عنوان یک زبان مشترک بین همه اقوام ایران، چقدر قدمت دارد، آیا این اجباری بوده یا برگزیده همه اقوام بودند، نقشی که زبان فارسی داشته، اینکه همه اقوام به یک اندازه سهم دارند در زبان فارسی و هیچکدام تقدم و تاخر ندارند. رویکر این برنامه است و در کل وجه میانجی بودن زبان فارسی مهم است.
وی درباه استنادها و شاهدها در تولید این برنامه گفت: با اساتیدی مثل استاد شفیعی کدکنی در این باره صحبت شده است. مصاحبه با چند نفر از زبان شناسان که درباره اسناد تاریخی صحبت میکنند. این برنامه یک مستند آرشیوی است، بیشتر از فضای مجازی، آرشیوها، سخنرانی ها، نوشتهها و مصاحبهها استفاده کردم.
وی درباره نوآوری این برنامه گفت: به نظرم نوآوری این برنامه انتخاب موضوع و زاویه دید آن است، چون این موضوع پاسداشت زبان فارسی و اساسا در برنامههای رادیویی، از یک جایی به بعد شاید نتوان خیلی کار عجیب و غریبی انجام داد، این مستند است و چند فرم مشخص وجود دارد، آن نوآوری که در بخش موضوعی جشنواره انجام داد، دقیقا همان انتخاب موضوع است، اینکه یک موضوعی انتخاب شود که جدید باشد و به آن پرداخته نشده باشد، اهمیت داشته باشد و از زاویهای جدیدی به آن پرداخته شود که بیشتر توجه مخاطب را جلب کند.
وی گفت: برنامه «میانجی» حدود ۲۴ دقیقه است و مخاطبان می توانند از آرشیو ایرانصدا این برنامه را گوش کنند.
وی در پاسخ به این سوال که این موضوع را ادامه میدهید و اگر قرار باشد به زبان فارسی بپردازیم چطوری باید پرداخت، گفت: واقعا از همه چیز مهمتر این است که فقط شعار ندهیم، خودمان بفهمیم که چه چیزی می گویم و اعتقاد داشته باشیم به این. یکی از سوالاتی که در این برنامه مطرح میکنیم این است که چه اهمیتی دارد که زبان فارسی را حفظ کنیم. به نظرم، تا یک نفر خودش به این این نتیجه نرسد، دغدغه اش هم در ذهنش بوجود نمیاد و کار اثر گذاری هم نمی تواند انجام دهد اول باید این ضرورت را درک کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که توجه به زبان فارسی در رسانه ملی رعایت میشود گفت: در رادیو بهتر و بیشتر ولی در تلویزیون کمتر رعایت میشود. ولی به آن اندازهای که باید رعایت شود، اتفاق نمی افتد.
منبع:خبرگزاری صدا و سیما http://hadidnews.com/vdcaeyny.49nww15kk4.html