«بر اساس شیوهنامه، اگر دانشآموزی در امتحان نهایی غیبت کند، نمرهای برای او ثبت نمیشود. در ترمیم نمرات سال آینده (1405)، داوطلبان میتوانند بهصورت نامحدود در آزمون شرکت کنند، اما به دو شرط: نخست آنکه باید همه دروس پایه مدنظر را انتخاب کنند؛ دوم اینکه نمره جدید بهعنوان نمره نهایی در سوابق تحصیلی ثبت خواهد شد. در صورت عدم شرکت نیز همان نمرات قبلی ملاک قرار میگیرد.»
بر اساس مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، دانشآموزان پایه یازدهم امسال باید در 6 درس و پایه دوازدهم در تمام دروس، در قالب آزمونهای نهایی شرکت کنند؛ مصوبهای که از ابتدا با نقدهایی همراه بوده و با وجود اصلاحات اعمالشده، هنوز نتوانسته از حجم نگرانی و تنش در میان دانشآموزان بکاهد.
محسن زارعی رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزشی، در توضیح شرایط غیبت و ترمیم نمرات گفته بود: «بر اساس شیوهنامه، اگر دانشآموزی در امتحان نهایی غیبت کند، نمرهای برای او ثبت نمیشود. در ترمیم نمرات سال آینده (1405)، داوطلبان میتوانند بهصورت نامحدود در آزمون شرکت کنند، اما به دو شرط: نخست آنکه باید همه دروس پایه مدنظر را انتخاب کنند؛ دوم اینکه نمره جدید بهعنوان نمره نهایی در سوابق تحصیلی ثبت خواهد شد. در صورت عدم شرکت نیز همان نمرات قبلی ملاک قرار میگیرد.»
یکی از نقدهای جدی وارد بر شیوهنامه فعلی آن است که حتی اگر دانشآموز به دلایلی کاملاً موجه و خارج از اراده خود مانند بیماری، تصادف و ... در یکی از امتحانات غیبت کند و نمرهای برایش ثبت نشود، برای ترمیم آن نمره در سال بعد، مجبور است تمام 6 درس پایه یازدهم را دوباره امتحان دهد.
این الزام، نه تنها با روح عدالت آموزشی همخوان نیست بلکه در عمل میتواند به فشار روانی مضاعف بر دانشآموزانی منجر شود که بهواسطه یک اتفاق پیشبینیناپذیر، از امتحان محروم شدهاند.
بسیاری از خانوادهها و معلمان معتقدند که در اینگونه موارد، باید امکان ترمیم تکدرس فراهم شود و شرایط انسانی و استثنایی در نظر گرفته شود نه اینکه دانشآموز بابت یک غیبت ناخواسته، عملاً جریمهای فراتر از توان تحمل شود.
به نظر میرسد که مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی با وجود نیت اولیه در جهت عدالت آموزشی، همچنان دارای نقاط مبهم، ضعفهای اجرایی و آثار روانی ناخواستهای است که نیاز به بازنگریهای جدیتری دارد. در غیر این صورت، نظام آموزشی ممکن است نه به یاری دانشآموزان، بلکه به منبع اضطراب و فرسودگی ذهنی نسل نوجوان تبدیل شود.
انتهای پیام/
منبع:خبرگزاری تسنیم