تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۹ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۴۰
لمس مرز ۳۲۰۰ تومان بهترین توصیفی است که می‌توان از وضعیت دلار در بازار سه‌شنبه ارائه کرد.
سه عامل تاثیرگذار در نوسانان نرخ آزاد دلار چیست؟
کارشناسان بازار ارز، «افزایش مقدار تقاضا»، «کاهش مقدار عرضه» و «حساس بودن بازار نسبت به اخبار مذکرات هسته‌ای» را سه عامل تاثیرگذار در نوسانان نرخ آزاد دلار در روزهای اخیر عنوان کردند.

به گزارش حدیدنیوز، به اعتقاد این کارشناسان، به‌طور معمول در ماه شهریور، «تقاضا برای واردات کالا» افزایش می‌یابد که این موضوع بر رشد تقاضا در بازار ارز تاثیر می‌گذارد. همچنین «کاهش صادرات میعانات گازی» در هفته‌های گذشته باعث شده است که از حجم دلار تزریقی به بازار کاسته شود. کارشناسان سومین عامل موثر در قیمت بازار را «اخبار مثبت و منفی هسته‌ای» در روزهای اخیر دانستند.



دلار ۳۲۰۰ تومان را لمس کرد
سه ضلعی نوسان در بازار ارز


لمس مرز ۳۲۰۰ تومان بهترین توصیفی است که می‌توان از وضعیت دلار در بازار سه‌شنبه ارائه کرد.



روز گذشته قیمت دلار در ساعاتی از روز به قیمت ۳۲۰۰ تومان رسید اما قیمت نتوانست در این سطح ثبت شود، تا بهای دلار به ۳۱۹۵ تومان بازگردد. به این ترتیب دلار همچنان از ابتدای هفته گذشته تا دیروز در بازه ۳۱۵۰ تومان تا ۳۲۰۰ تومان باقی ماند و نرخ ۳۲۰۰ تومان به‌عنوان سطح مقاومتی عمل کرد.

کارشناسان بازار عملکرد دلار در روزهای اخیر را حاصل سه عامل «کاهش عرضه»، «افزایش تقاضا» و «حساسیت نسبت به اخبار مذاکرات» دانسته‌اند.



بالاترین قیمت از آغاز تابستان

روز گذشته دلار معاملات خود را با ۳۱۸۰ تومان آغاز کرد که افزایشی ۵ تومانی نسبت به روز پیش از آن داشت. در ادامه با افزایشی ۱۰ تومانی به قیمت ۳۱۹۰ و در ادامه با افزایش مجدد به ۳۲۰۰ تومان رسید. به این ترتیب دلار در هفته جاری در ۲ روز ابتدایی هفته با کاهش‌های ۵ و ۱۰ تومانی مواجه شد، ولی روز دوشنبه و سه‌شنبه دوباره افزایش یافت و به ۳۱۹۵ تومان رسیده است. به این ترتیب برای دومین بار در شهریورماه سال جاری بهای دلار به سطح ۳۱۹۰ تومان رسید. این در حالی است که قیمت دلار از تاریخ ۳۱ خردادماه به سطح ۳۲۰۰ تومان نرسیده بود و در تابستان قیمت دلار تنها در شهریور به ۳۲۰۰ تومان نزدیک شده است.



۳ علت نوسانات اخیر
تعدادی از کارشناسان سه ضلعی افزایش تقاضا، کاهش سمت عرضه و افزایش حساسیت به مسائل بین‌المللی و پیرامون در بازار را از عوامل اصلی نوسانات دلار در شهریورماه جاری دانسته‌اند. به اعتقاد گروهی از آنها عرضه ارز به بازار به دلیل کاهش صادرات میعانات گازی تضعیف شده است. از طرفی در کنار این عامل افزایش تقاضا به دلیل تغییرات فصلی عامل دیگری برای افزایش نوسان بوده است. به گفته آنها از سویی از اواخر شهریورماه به طور سنتی تقاضای ارز برای واردات بالا می‌رود و از سوی دیگر در دو هفته انتهایی شهریورماه تقاضای ارز مسافرتی نیز افزایش پیدا می‌کند و موجب تشدید تقاضا در بازار می‌شود. گروهی دیگر از کارشناسان در کنار دو عامل پیشین افزایش حساسیت‌ها به فضای سیاسی و خبرهای مثبت و منفی مذاکرات هسته‌ای را عاملی دیگر برای نوسانات اخیر دانسته‌اند. به گفته آنها هنگامی که خبر مخالف روندهای گذشته مخابره می‌شود، گروهی از دلالان سعی می‌کنند با ایجاد شایعات و تحرکات درجهت ایجاد نوسان و کسب سود از آن برای خود استفاده کنند.


گروهی دیگر از کارشناسان اعتقاد دارند مسائل دیگری نیز در روزهای اخیر در بالا و پایین شدن نرخ ارز نقش داشته است. به گفته این دسته از کارشناسان نبودن تلقی واحد راجع به سیاست‌های ارزی بین مسوولان می‌تواند یکی از عوامل نوسانات اخیر باشد. به گفته آنها عده‌ای از مسوولان هدف دولت را رساندن نرخ ارز بازار به نرخ دلار مبادله‌ای عنوان می‌کنند، در حالی که رئیس بانک مرکزی در صحبت‌های خود اشاره می‌کند که تا مشخص نشدن نتایج مذاکرات تصمیم نهایی راجع به یکسان‌سازی صورت نخواهد گرفت؛ بنابراین به اعتقاد این کارشناسان برداشت‌های متفاوت از این اظهارنظرها می‌تواند موجب تغییر انتظارات و رفتار فعالان شود. به بیان دیگر، وقتی سیاست‌گذار ابزار عملی برای تزریق ارز به بازار ندارد و قصد این تزریق را نیز ندارد، سیاست‌های اعلامی می‌تواند موجب شود بازار رمزخوانی خود را از این مباحث داشته باشد. به تبع این موضوع، به نظر می‌رسد تعدادی از کسانی که دارایی‌هایشان به دلار است از هراس کاهش ارزش دارایی‌های خود سعی می‌کنند با مانع‌تراشی در برابر سیاست نزدیک کردن نرخ دلار آزاد به دلار مبادله‌ای و حرکت به سوی همگرایی مقاومت کنند و نرخ دلار در مسیر واگرایی قرار گیرد.



دو دیدگاه راجع به ادامه نوسان
در بین فعالان دو دیدگاه راجع به تداوم یا عدم تداوم نوسانات اخیر وجود دارد. عده‌ای از فعالان انتظار نوسان و افزایش قیمت بیشتر را در روزهای آینده دارند. به اعتقاد آنها روند کلی دلار در شهریورماه افزایشی بود و بهای دلار نیز در این ماه پس از تقریبا یک هفته به نزدیک‌های سطح مقاومتی جدید(۳۲۰۰ تومان) رسید؛ بنابراین به باور آنها افزایش قیمت در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.


این در حالی است که تیرماه سال جاری در محدوده نوسانی پیشین (۳۱۵۰ تا ۳۲۰۰ تومان) نیز دلار پس از ۱۰ روز به نزدیکی‌های سطح مقاومتی رسید، ولی در ادامه ماه بهای دلار با کاهش به همین محدوده نوسانی خود بازگشت و از سطح مقاومتی(۳۱۵۰ تومان) عبور نکرد و برای دو ماه نیز به نوسان در همان سطح ادامه داد. همچنین دلار چهارشنبه هفته گذشته نیز به ۳۱۹۰ تومان رسید ولی پس از آن بهای این ارز در سه روز پیاپی با افت ثبت شد و به این ترتیب به سطح بالای ۳۲۰۰ تومان گذر نکرد. گروهی از فعالان نیز نوسانات اخیر را زودگذر و ناشی از تحرکات دلالان می‌دانند. با این وجود گروهی از تحلیلگران بازار اعتقاد دارند، با افزایش تقاضای دلار در روزهای اخیر امکان دارد نرخ دلار در روزهای آتی بالاتر از ۳۲۰۰ تومان برود، ولی این شکسته شدن قیمت پایدار نخواهد بود و دلار بار دیگر به زیر ۳۲۰۰ تومان باز خواهد گشت. به گفته آنها مدیریت بازار و نوسانات در دو هفته اخیر بسیار مهم است؛ چراکه به گفته آنها با پایان شهریورماه و آغاز مدارس، بخشی از تقاضا که تقاضا برای ارز مسافرتی است از بازار هجرت خواهد کرد و به تبع این موضوع تقاضا برای اسکناس به کمترین حد خود خواهد رسید و قیمت پس از آن به احتمال زیاد آهسته افت خواهد کرد.


روز گذشته بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را ۲۶ هزار و ۶۲۹ ریال اعلام کرد. به این ترتیب این نهاد روز سه‌شنبه نرخ رسمی دلار را ۸ ریال افزایش داد.

همچنین روز سه‌شنبه هر سکه بهار آزادی به بهای ۹۴۲ هزار تومان معامله شد که کاهشی ۲ هزار تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت. به‌نظر می‌رسد دیروز با وجود افزایش قیمت دلار در بازار آزاد قیمت سکه بیشتر متاثر از افت طلای جهانی بود http://hadidnews.com/vdcevz8x.jh8zwi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما